In het nieuwste nummr van EB Live staat een ‘venue special’. Aan deze en andere specials in het magazine heeft buro33 meegewerkt. Het blad bevat onder meer dit interview met het team van TivoliVredenburg.
TivoliVredenburg
Ultiem festivalgebouw als kloppend stadshart
Sinds de opening in 2014 heeft het Utrechtse TivoliVredenburg een duidelijke plek ingenomen in het Nederlandse zalenlandschap als veelzijdige concertvenue waar vrijwel ieder genre thuis is, van klassiek, jazz en hiphop tot dance, pop, spoken word en metal. Met zijn vele zalen, tussenruimtes en pleinen, heeft het zich echter ook ontpopt als hét Nederlandse indoor festivalpodium. Een positie die met veel enthousiasme wordt gecultiveerd.
Met vijf concertzalen, meerdere multifunctioneel in te zetten ruimtes, een café, een restaurant en veel daar tussenin liggende ruimtes waar publiek zich langs beweegt of verblijft, is het voor de hand liggend dat er ‘meer’ wordt gedaan met de ruimte dan alleen heel kaal programmeren. TivoliVredenburg heeft dat de eerste jaren in de vingers moeten krijgen, zo stelt programmeur Sytse Wils. “Er zijn hier natuurlijk meerdere culturen bijeengekomen en het team van het toenmalige Tivoli had het wat breder denken als van nature iets beter in de vingers dan het Vredenburg-team. Daarnaast moet je met zijn allen zo’n nieuwe locatie leren ontdekken, voelen wat past en hoe we de beschikbare ruimte het beste konden benutten. Niet alleen voor festivals bijvoorbeeld, maar ook als een organische ontmoetingsplek voor velerlei soorten publiek. En daar zijn we inmiddels aardig in geslaagd.”
Brede doelgroepen
Naast diverse congressen die van de breed inzetbare ruimte die het pand biedt gebruikmaken, vinden er inmiddels op jaarbasis al zo’n dertig grotere of kleinere festivals plaats. Van het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht en het Internationaal Literatuur Festival, tot het Transition Festival, Gaudeamus Festival en Le Guess Who? en nog vele andere titels. “Het mooie is dat we met de festivals die in TivoliVredenburg plaatsvinden heel brede doelgroepen bedienen. Wij vinden het belangrijk om een gebouw voor iedereen te zijn”, aldus Lieke Timmermans, manager marketing en communicatie bij TivoliVredenburg. “Letterlijk voor de allerjongste bezoekers met My First Festival, een evenement waarin de ‘festivalgeneratie’ hun kinderen kunnen meenemen naar hun eerste festival, tot aan liefhebbers voor het Festival Oude Muziek, of een nieuwsgierige doelgroep die op wetenschapsfestival Betweter afkomt.” Sytse Wils voegt toe dat ook de Nederlandse omroepen de mogelijkheden van het gebouw hebben ontdekt voor hun festivals en evenementen. “Denk hierbij aan VPRO’s Song Van Het Jaar, de 3FM Awards of recent het NPO Podcastevent, waarbinnen op diverse plekken en voor een heel divers publiek live populaire NPO-podcasts werden opgenomen.”
Mensen bij elkaar brengen
Dat laatste voorbeeld is er eentje waarbinnen wat betreft de publiekssamenstelling veel samenkomt. Jong en oud, van allerlei achtergronden. Die mix wil TivoliVredenburg ook buiten festivalsettings om graag de ruimte geven. “Wat wij als venue beogen is dat we allerlei soorten mensen bij elkaar brengen”, aldus Timmermans. “Dat betekent ook dat we bijvoorbeeld proberen om bezoekers van een klassiek concert in de Grote Zaal en de mensen die gelijktijdig een popconcert in de Ronda bezoeken op een natuurlijk aanvoelende manier door elkaar heen willen laten lopen. Wij zien TivoliVredenburg als een kloppend stadshart, waar iedereen welkom is.” Dat laatste geldt ook voor bezoekers zonder specifiek ticket voor een evenement. Die kunnen terecht in het café en restaurant, maar bijvoorbeeld ook bij kleine gratis evenementen, zoals het talentenpodium Rabo Open Stage waar kleinere bands zich in de kijker kunnen spelen. Wils: “Wij laten die bands en artiesten doorgaans precies beginnen als er een uitloop is van een concert in een van onze zalen. Op die manier krijgen zij de kans om zich aan een nieuw publiek te presenteren. Zo zorgen we tegelijk voor levendigheid voor zowel die kaartkopers die net een concert hebben bezocht en nog even willen blijven hangen, als de mensen die daar zonder ticket gewoon een drankje willen doen.”
“We blijven continu op zoek naar manieren om de beschikbare ruimte optimaal te benutten”
Multifunctioneel centrum
Timmermans stelt dat die ‘casual’ bezoekers die op dat moment geen concert, evenement of festival bezoeken, net zo goed als terugkerende gasten worden beschouwd als de kaartkopers. “Dat geldt bijvoorbeeld ook voor studenten, waarvoor we op de tussenruimte voor de Ronda-zaal werk- en studieplekken hebben ingericht. We blijven continu op zoek naar manieren om de beschikbare ruimte optimaal te benutten, ook op tijden dat er geen concerten of evenementen zijn. Als voorbeeld hebben we multifunctionele centra als Lincoln Center in New York, en vooral Southbank Centre in Londen, plekken die een doorlopend en bruisend onderdeel van een stad zijn. Wij hebben hier de ruimte en de ambitie om dat meer en meer te worden. Dat is acht jaar na de opening nog altijd ook het zelf ontdekken van de mogelijkheden van deze locatie en hoe we deze in kunnen zetten om er voor de stad een relaxte plek van maken.”
Continu in beweging
Met het oog op dat laatste, wordt in samenwerking met de architecten van het gebouw, gekeken naar de mogelijkheid tot ontsluiting van het Vredenburgplein, aan de kant van het stadscentrum. Wils: “Op die manier kunnen we de stad nog meer bij het gebouw betrekken, maar het zorgt zeker op drukke avonden of tijdens festivals en evenementen voor een meer gespreide doorstroom.” Timmermans legt uit dat de ruimte waar deze opening gerealiseerd kan worden aanvankelijk was bedoeld als te verhuren retailruimte. “Het waren heel andere tijden toen dit gebouw werd ontworpen, dus toen werd zoiets nog als een logisch idee gezien. Diep in ons hart vonden we het altijd al zonde om die ruimte op te geven aan een generieke winkel, dus niemand is daar actief mee aan de gang gegaan. Nu is het uitgelezen moment om het publiek ook aan die kant van het gebouw welkom te heten en TivoliVredenburg nog meer zichtbaar te maken bij dat deel van de stad.”
Tekenend voor de ontwikkeling van TivoliVredenburg als pand is het levensgrote videokunstwerk Canvas met werk van jonge videokunstenaars. Dit werk brengt de tussenruimtes tot leven. “Zodat er altijd iets gebeurt als mensen daar iets aan het drinken zijn. Het continu veranderende beeld staat symbool voor ons pand en onze organisatie. We blijven altijd in ontwikkeling.”
Beeld: TivoliVredenburg
Download de PDF van dit artikel HIER.