Rotterdam Ahoy viert dit jaar haar 50ste verjaardag. Het Rotterdamse zalencomplex zet ook in dit jubileumjaar vooral in op een toekomstbestendige bedrijfsvoering. Voor vakblad EB Live deed buro33 een interview met Arnaud Hordijk, Manager Entertainment & Sports bij Rotterdam Ahoy.
Jubilerend Rotterdam Ahoy klaar voor de toekomst
In het jaar dat Rotterdam Ahoy haar vijftigste verjaardag viert, is het letterlijk klaar voor een nieuwe fase in het bestaan. De oplevering van muziek- en theaterzaal RTM Stage en het gloednieuwe Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC) maakt compleet nieuwe evenementen mogelijk binnen de accommodatie. Tegelijkertijd richt de komst van het Eurovisie Songfestival in mei wereldwijd miljoenen ogen op ’s lands meest bekende evenementenaccommodatie.
Zoals voor iedere venue die de omzet haalt uit het ontvangen van grote groepen mensen, is het afgelopen jaar zwaar geweest voor Rotterdam Ahoy. De Rotterdamse mentaliteit overheerst echter en dus zijn de mouwen opgestroopt en is vooral gekeken naar wat er nog wél kan. Dat leidde tot onder meer de door miljoenen bekeken akoestische ‘17 Miljoen Mensen’ concertreeks in een lege Ahoy Arena, een initiatief van Davina Michelle, de twee ‘Concert Van Hoop’ shows die de EO in de lege zaal organiseerde, de veel meer tot tv-evenement omgevormde editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament en de veelgeprezen Vrienden Van Amstel Livestream. “Wij hebben in deze moeilijke tijd continu geprobeerd om de positieve kanten te belichten en onder moeilijke omstandigheden vooral in mogelijkheden te denken”, zo stelt Arnaud Hordijk, Manager Entertainment & Sports bij Rotterdam Ahoy. “En nu we in ons jubileumjaar zijn beland, hopen we natuurlijk dat we weer snel op volle kracht vooruit kunnen. Tot die tijd maken we het er met onze “schouders eronder mentaliteit” het beste van en doen we wat binnen de steeds wisselende regelgeving mogelijk is.”
Nieuwe concepten
Hordijk noemt dat doen wat binnen de regelgeving mogelijk is ‘een creatieve proefspeeltuin’. Concepten die uit nood zijn geboren, vinden op deze manier een publiek en kunnen ook in later stadium en met aanwezigheid van publiek verder worden uitgebouwd. “Het introduceren van nieuwe concepten is altijd een risico. Als je dan toch iets positiefs moet zeggen over de afgelopen tijd, is dat we op deze manier dingen hebben kunnen introduceren en proberen waarbij de investering voor de betrokken partijen meer laagdrempelig is geweest en via radio, tv en online toch een miljoenenpubliek is bereikt.”
Perfecte locatie
Rotterdam Ahoy heeft de ruimte die de coronapandemie heeft gegeven tevens gebruikt om binnen het nieuwe RTM Stage en RACC de puntjes op de ‘i’ te zetten. Het nieuw opgeleverde convention centre biedt met t 35 zalen ruimte aan congressen, vergaderingen, beurzen en allerlei andere soorten events. De muziek- en theaterzaal RTM Stage is binnen de nieuwbouw de grootste ruimte. Het is zowel een hypermoderne concertzaal met een capaciteit van 7.819 personen, als ’s lands grootste theaterzaal/auditorium die plaats biedt aan 2.816 bezoekers (in Full Seated variant zelfs 4.000 bezoekers). “We kunnen op deze nieuw gebouwde locatie theaterproducties met internationale allure kwijt die normaal gesproken Nederland overslaan omdat de traditionele theaterlocaties deze qua omvang niet aan kunnen”, aldus Hordijk. “Voor Rotterdam Ahoy is dat ook nieuw. RTM Stage is echter ook inzetbaar voor zakelijke evenementen of stand-up comedy bijvoorbeeld. De akoestiek is ongeëvenaard, dus als concertzaal is het echt een perfecte locatie.”
Emoties
Om binnen de coronamaatregelen de mogelijkheden van de zaal te tonen aan de branche, zijn enige tijd geleden diverse promotors uitgenodigd om kennis te maken. “Toen mochten we nog dertig man op anderhalve meter ontvangen. Wat we gedaan hebben is al deze bezoekers geblinddoekt naar een muziekstuk laten luisteren, als zijnde een acoustic blind date. Dit werd verzorgd door niemand minder dan het 100-koppig Rotterdam Philharmonisch Orkest. Geen geringe investering, maar we hebben een goede afweging gemaakt en zijn heel blij met het resultaat. Ons doel was om de bezoekers eerst op het gehoor kennis te laten maken met de zaal en te laten ervaren hoe goed de akoestiek is en hoe mooi muziek hier klinkt. Toen ze uiteindelijk ook het visuele aspect meekregen, het doek viel en het orkest in beeld kwam, vloeide er in combinatie met de muziek her en der een traan. Het zien van zo’n orkest, van een groep mensen tegenover je… Het was heel emotioneel en emotie opwekken is precies wat goed live entertainment met mensen doet.”
Rotterdam Ahoy in vol ornaat
Nu de nieuwe muziekzaal af is, hoopt Rotterdam Ahoy deze in ieder geval zo snel mogelijk in te kunnen gaan zetten. Al naar gelang de dan geldende regelgeving wellicht al rondom het Eurovisie Songfestival in mei. “Een geluk bij een ongeluk is dat het uitstel van het evenement ervoor heeft gezorgd dat RTM Stage en het RACC nu af zijn, een jaar geleden was het nog in aanbouw. Dus Europa krijgt ditmaal daadwerkelijk Rotterdam Ahoy in vol ornaat te zien. We ontvangen 39 delegaties en de oppervlakte van ons gehele pand maakt dat we iedereen op veilige manier onder kunnen brengen. Hopelijk kunnen we de nieuwe ruimte ook integreren, bijvoorbeeld voor de openingsceremonie van het evenement. Maar door de steeds wisselende regelgeving kunnen we daar nu nog niets over zeggen. De ambitie is er in ieder geval en we zijn als Rotterdam Ahoy enorm trots dat we dit enorme evenement letterlijk en figuurlijk een podium mogen bieden!”
Dierbare herinneringen
Met de eind 2020 geopende RTM Stage luidt Rotterdam Ahoy weer een nieuwe fase in op de plek waar ze al sinds 1971 is gehuisvest. Prins Claus opende op 15 januari 1971 tijdens de Zesdaagse van Rotterdam het (toen nog) ‘Sportpaleis’ officieel. Vijf decennia later is de multifunctionele accommodatie van circa 40 ruimtes het decor van concerten, festivals, beurzen, zakelijke events en meer. Vrijwel iedere Nederlander zal de naam Ahoy kennen en een overgroot deel heeft er actieve herinneringen aan. “Door de vele concerten en evenementen die hier hebben plaatsgevonden en de zichtbaarheid die we hebben, heeft iedereen wel een goed beeld bij onze zaal. Voor heel veel mensen geldt dat hun allereerste concertherinnering hier heeft plaatsgevonden. Die positieve herinneringen willen we vasthouden en blijven voeden. We hebben ons precieze 50-jarige jubileum in januari niet kunnen vieren zoals gepland, maar we vieren nu gewoon het hele jaar ons vijftigjarig bestaan op allerlei manieren, waar mogelijk. Wat voor ons echter belangrijker is, is dat we ook onze 51ste of 52ste verjaardag en verder kunnen vieren. Zodat we kunnen zeggen dat we de diepste crisis die onze branche heeft gekend overleefd hebben en dat we weer door kunnen met het faciliteren van mooie herinneringen.”
[Dit artikel verscheen oorspronkelijk in de april/mei editie van EB Live, beeld © Rotterdam Ahoy/Set Vexy]