Van Dik Hout viert jubileum in het theater

Home / Journalistiek en redactie / Van Dik Hout viert jubileum in het theater

Om het 25 jarig jubileum luister bij te zetten, tourt Van Dik Hout dit voorjaar langs de Nederlandse theaters. In opdracht van hun management Agents After All schreef buro33 een interview ter promotie van deze theatertournee. [update maart 2020: wegens de coronacrisis is het laatste deel van de tour uitgesteld]

Van Dik Hout viert jubileum in het theater
“Deze show combineert het beste van twee werelden”

De theatertour ‘25 Jaar van Dik Hout’ is voor de iconische Nederpopband Van Dik Hout een kroon op een toch al prachtig jubileumjaar. Tijdens de theatershow kijkt de band terug op de kwart eeuw die inmiddels verstreken is sinds de release van hun legendarische debuutalbum, maar wordt ook de sprong naar voren gemaakt. “We zoeken altijd manieren om als band de volgende stap  te zetten en relevant te blijven”, zo zegt frontman Martin Buitenhuis.

Het afgelopen jaar is voor Van Dik Hout dan ook een jaar geweest waarin het verleden is aangegrepen om ook de komende jaren weer verder te groeien. De 25ste verjaardag van het  debuutalbum, met daarop de doorbraakhits Stil In Mijen Alles Of Niets zijn 25ste is uitgebreid gevierd, maar tegelijk verscheen ook het bevlogen nieuwe album Één Nacht Eeuwigheid, waarvan de titeltrack inmiddels ook al is uitgegroeid tot een Nederpopklassieker. De band was onderwerp van een door Leon Verdonschot en Art Rooijakkers gemaakte documentaire, maar keek ook vol trots toe hoe een hele nieuwe generatie Nederlandstalige artiesten hun werk interpreteerde op het tribute-album Verspijkerd. “Het is bijzonder om te zien dat er nu een hele generatie jonge artiesten is die is opgegroeid met het werk van Van Dik Hout”, aldus Buitenhuis. “Toen wij in de jaren negentig doorbraken, was het uniek dat een band in het Nederlands zong. Tegenwoordig is het volledig normaal, in ieder genre.”

Unieke dwarsdoorsnede
Dat zorgt ervoor dat er inmiddels meerdere generaties Van Dik Hout-fans in het publiek staan. In het theater zelfs meer dan ooit. “Het theater is laagdrempelig, mensen die niet naar clubconcerten of festivals gaan, komen hier wel en je ziet ook regelmatig hele families. Als band ben je er terwijl je liedjes schrijft en opneemt niet zo mee bezig, maar tijdens de shows zie je pas goed hoe je muziek mensen bindt en generaties overstijgt.” De theatershow is dan ook dusdanig opgebouwd, dat het voor iedereen interessant is. Uiteraard komen alle grote Van Dik Hout-hits langs, maar ook de hits van De Poema’s en werk van het nieuwe album Één Nacht Eeuwigheid. “Een unieke show, die een perfecte dwarsdoorsnede geeft van waar Van Dik Hout voor staat”, aldus Buitenhuis. “Later dit jaar doen we weer festivals en begin volgend jaar staat Paradiso alweer op de agenda. Maar wie denkt ‘ik zie ze dan wel weer’, mist echt iets heel bijzonders. Zowel muzikaal als visueel. Zo’n carrièrebreed programma als dit zullen we niet snel meer doen.”

Spannende kennismaking
Uniek aan de show is in ieder geval ook de manier waarop enkele bekende nummers worden getransformeerd. “Het mooie van optreden in het theater, is dat je aandachtig publiek hebt. De mensen lopen niet – zoals bij een festival of in een club – halverwege even naar de bar om een biertje te halen, ze nemen niet al pratend achterin de zaal de week door met elkaar. Men is stil en hangt aan je lippen. Zulk aandachtig publiek kan je belonen met speciale uitvoeringen. Welke nummers we doen, wil ik niet verklappen. Daarvoor zullen mensen naar het theater moeten komen. Maar ik kan wel zeggen dat sommige liedjes, die in de loop der jaren  zijn uitgegroeid tot galmende stadionrockers, terug naar de oervorm worden gebracht. Deze manier van spelen voelt als opnieuw kennis maken met een oude liefde. Dat maakt deze theatertournee ook voor ons als band spannend.” Buitenhuis benadrukt dat van Dik Hout in het theater boven alles een echte band blijft, de show is geen theatershow pur sang. “Niet in die zin dat er een pauze in zit of een overkoepelend verhaal. We spelen echt een concert, in die vorm voelen we ons het lekkerst. Maar met de bonus van de theatersetting. Deze show combineert dus het beste van twee werelden.”

Vlammende vorm
Als band is Van Dik Hout muzikaal momenteel op de toppen van zijn kunnen. Niet alleen het vele spelen tijdens de theatershows, maar juist ook de uren die daar vooraf gaan zorgen voor een vlammende vorm. “We houden het als band zo lang uit omdat we boven alles een passie voor muziek hebben. Met elke plaat die we maken willen we nog altijd een beetje beter worden. Maar als je ouder wordt, heb je ook allerlei andere verantwoordelijkheden in je leven en ben je als band soms minder in de oefenstudio dan je zou willen. Tijdens deze theatertournee zijn we meerdere dagen in de week al vroeg aanwezig om te soundchecken. Dan staan we in een lege zaal al snel een uur à anderhalf uur een concert puur voor ons eigen plezier te geven. Daarin proberen we nieuwe dingen uit, worden we geïnspireerd, schaven we aan liedjes die we al jaren spelen… Door continu aan de bal te zijn, word je als band alleen maar beter en beter. We zitten na optredens als een voetbalteam in de kleedkamer, met het gevoel alsof we net de Champions League hebben gewonnen. Ik durf te stellen dat we zelfs meer bevlogen zijn dan toen we ons debuut opnamen.”

[tekst in opdracht van Agents After All, beeld © Agents After All]

%d bloggers liken dit: