Na zeven succesvolle edities in ’s-Hertogenbosch is Buma NL dit jaar verhuisd naar TivoliVredenburg in Utrecht. Het programma zoals dat daar vandaag wordt neergezet, is een logisch gevolg van het verbredingsproces dat al in 2015 is gestart. Het maakt van Utrecht hét epicentrum van de Nederlandstalige muziek. Voor Entertainment Business maakten wij een Buma NL special.
Net als de eerdere edities bestaat ook Buma NL 2017 uit een conferentie-programma overdag en een awardshow in de avond – beide met een focus op Nederlandstalige muziek. Het doel blijft om professionals uit de industrie (artiesten, componisten, tekstschrijvers, muziek-uitgevers, media, retail en labels) in korte tijd volledig op de hoogte te brengen van wat er speelt. Daarbij is Buma NL er voor het Nederlandstalige segment in de volle breedte. Het is een evenement waar deelnemers kunnen netwerken en panels, discussies, masterclasses en showcases kunnen bijwonen en waar de sector gemobiliseerd, gefaciliteerd en versterkt wordt, met als uiteindelijk doel om de erkenning voor Nederlandstalige muziek te vergroten.
“Je moet je als evenement door blijven ontwikkelen om relevant te blijven, om van meerwaarde te blijven voor de achterban. Bij Buma NL hebben we dat de afgelopen jaren behoorlijk gedaan. Uiteindelijk hebben we de definitieve vorm gevonden in de focus op het totale Nederlandstalige segment”, aldus Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur. “In die vorm liepen we op de oude locatie tegen de grenzen van de mogelijkheden aan. De edities in Den Bosch waren succesvol en uitverkocht, maar we zochten iets groters, om op een meer organische wijze plaats te kunnen bieden aan álle vormen van Nederlandstalige muziek. En dat kan bij uitstek in TivoliVredenburg, waar in ieder geval de komende vijf edities zullen plaatsvinden. Vanwege de centrale ligging van Utrecht verwachten we ook tegemoet te komen aan een groot deel van de bezoekers voor wie ’s-Hertogenbosch wat minder makkelijk bereikbaar was.”
De makers centraal
Net als bij de vorige editie ligt de focus voor een groot deel op de Buma-achterban: de componisten. “We lijken misschien een plaat die blijft hangen”, lacht Frank Janssen, hoofd communicatie & pr bij auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. “Maar we blijven erop hameren dat het succes van een artiest valt of staat bij het repertoire, en dat de makers van het daadwerkelijke liedje van groot belang zijn voor de volledige sector. In de panels en andere programmaonderdelen blijven we dan ook hameren op het belang van dat ambacht en op de noodzaak van eerlijke vergoedingen voor het gebruik van hun auteursrechtelijk beschermde werk.”
Vandaar ook dat dit jaar de zogenaamde Muzikale Snelkookpan weer in het programma wordt opgenomen. Janssen: “Vorig jaar werd dat een veelbesproken onderdeel. Toen lieten we twee producers samen met een team van tekstschrijvers en componisten een liedje maken voor een opkomende artiest. Edwin van Hoevelaak en zijn team focusten op werk voor een ‘volkse’ artiest, Holger Schwedt en zijn team op een meer popgeoriënteerde artiest. Dit jaar willen we juist hier de breedte in.”
Werelden bij elkaar brengen
Als je één trend kunt waarnemen binnen het Nederlandstalige segment, is het wel dat grenzen van genres vervagen, voegt Frank Helmink hieraan toe. “Dat is al jaren gaande, en daarom was het in de beginjaren van Buma NL ook zo lastig om heel strikt aan te geven voor wie het evenement nu eigenlijk was. ‘Urban’ artiesten zijn enorm succesvol, maar muzikaal is het vaak eigenlijk al meer popmuziek dan hiphop. Muzikanten die in de ‘serieuzere hoek’ zitten, hebben er helemaal geen problemen meer mee om mee te schrijven aan liedjes voor een ‘volkse’ artiest, enzovoort. En dat is alleen maar mooi natuurlijk. Ik zeg niet dat alleen wij daarvoor verantwoordelijk zijn, maar vanuit Buma Cultuur hebben we zaken als samenwerking en openstaan voor elkaars werelden wel altijd gepromoot. En we hebben actief benadrukt dat mensen in deze wereld niet met oogkleppen op moeten lopen door alleen naar het eigen genre te kijken. Op Buma NL hebben we onze panels dan ook altijd waar mogelijk zo ingericht dat alle bezoekers en sprekers van elkaar kunnen leren. Dat willen we nu ook gaan doen met de Muzikale Snelkookpan. In drie mobiele studio’s zetten we een professioneel productieteam met een aantal talentvolle jonge artiesten neer, die in één dag een nummer maken in de categorieën Nederlandstalige Pop, Levenslied en Nederlandstalig Alternatief. Het lijkt mij echter superinteressant om hier werelden bij elkaar te brengen. Laat een ‘urban’ producer zich eens buigen over een volkse track, zet een alternatieve artiest eens samen met een levensliedzanger – en laten we eens kijken wat er dan gebeurt! Wij willen de smeerolie tussen alle genres zijn.”
Aandacht in de media
Inhoudelijk bouwt Buma NL ook op de nieuwe locatie verder op het raamwerk dat de afgelopen zeven jaar is neergelegd. Dat betekent dat het populaire demopanel terugkeert, evenals de keynote van een toonaangevende naam uit de branche, plus netwerkmomenten en panels die aansluiten op de belevingswereld van een breed scala aan muzikaal talent. “Het is op Buma NL al vaker een onderwerp geweest, maar aandacht in de media blijft van belang”, aldus Janssen. “Het blijft voor Nederlandstalige artiesten – of het nu om Spinvis of Guus Meeuwis gaat – lastig om met nieuwe muziek op de radio te komen. Waarom is dat, hoe ga je daarmee om? Dat item is voor iedereen relevant. We zijn overigens heel trots op NPO Radio 2 als mediapartner. Dat is bij uitstek een zender waarop Nederlandstalige artiesten een plek zouden moeten hebben.”
Helmink voegt toe dat het gebruik van socials, en in het kielzog daarvan succes op streamingplatforms, ook dit jaar weer een belangrijk onderwerp wordt. “Zie hoe dominant de jonge Nederlandstalige urban artiesten zijn op die platforms, en hoe ze rechtstreeks hun fanschare bedienen. Dat is heel interessant voor andere artiesten die nog niet op dat punt zijn. We nodigen ook mensen uit die niet uit de branche komen, maar van wie we met zijn allen kunnen leren. Zoals Jesper Hesseling, leraar op een basisschool in Beuningen en samensteller van de populairste particuliere playlist op Spotify. Hij heeft ruim 70.000 volgers. Aangezien playlists de manier zijn om publiek op streamingplatforms met nieuwe muziek in aanraking te brengen, is zijn verhaal heel interessant. We staan inhoudelijk absoluut open voor suggesties vanuit de bezoekers en vanuit de Buma/Stemra-achterban. Als er een onderwerp is dat we dit jaar niet mogen missen, horen we het graag. We organiseren Buma NL niet voor onszelf, maar altijd in dienst van onze achterban.”
Het Buma NL-effect
Hoewel de diverse andere events die Buma Cultuur organiseert en faciliteert zonder meer belangrijk zijn voor de Nederlandse muziek en artiesten, is het effect daarvan soms lastig te meten omdat er veel externe en internationale factoren een rol spelen. Buma NL legt de focus puur op het Nederlandstalige segment en dat betekent dat er binnen de landsgrenzen snel geschakeld kan worden. Dat zorgt ervoor dat het evenement een aantoonbaar effect op de Nederlandse muziekwereld heeft. Zo tekenden Buma/Stemra in 2012 tijdens Buma NL een overeenkomst met vier grote boekingskantoren. Deze boekingskantoren zijn vanaf dat moment auteursrechtvergoedingen voor live-optredens automatisch mee gaan factureren aan de organisatoren. Ook zijn ze vanaf dat moment structureel setlijsten gaan aanleveren aan Buma/Stemra. Onder de aanjagers was Jan Dirk Vis. “Voor componisten zijn de inkomsten uit optredens hartstikke belangrijk. Als die getalenteerde componist dankzij Buma in zijn onderhoud kan voorzien, kan hij weer mooie nieuwe liedjes schrijven waar wij allemaal ons brood mee verdienen.” In 2015 barstte een bommetje in het Nederlandse medialandschap toen op Buma NL een onderzoek werd gepresenteerd naar het aandeel Nederlandstalige muziek op de radio. Uit het onderzoek concludeerde Buma Cultuur dat de regionale publieke radiozenders met gemiddeld 13,5% relatief weinig aandacht hadden voor de Nederlandstalige muziek. Lokale zenders scoorden met een gemiddelde van 4% Nederlandstalige muziek het laagst, de onderzochte nationale publieke radiozenders scoorden 4,6%. De resultaten werden breed in de media uitgemeten en maakten dat de dialoog tussen NPO en Buma Cultuur op gang kwam.
Demopanel
Jaarlijks vindt op Buma NL het demopanel plaats, een moment waarop talent hun demo live kan laten beoordelen door kenners uit de branche. Diverse artiesten hebben daar al daadwerkelijk iets aan gehad. Zoals Mike Kanders, wiens demo tijdens de vorige editie van Buma NL als beste werd verkozen. Op basis van die overwinning, is de zanger een aantal nieuwe samenwerkingen aangegaan met gerenommeerde partijen, waaronder producer Edwin van Hoevelaak en boekingskantoor Lukassen Produkties. Dat heeft onder andere geleid tot diverse boekingen, een optreden tijdens het Mega Piratenfestijn en deelname aan de artiestenreis naar het Griekse vakantie-eiland Kos. Ook jaarlijks op het programma staan de Buma NL Awards. In 2015 won Jeffrey Heesen deze prijs in de categorie ‘Grootste Talent’. “Ik kan naar alle eerlijkheid zegen dat die prijs van grote impact is geweest. Het is een moment dat je nam bevestiging krijgt in het wereldje en daardoor groeit de interesse voor mijn werk en in optredens. Het heeft verschillende deuren voor me geopend en mijn carrière naar een hoger plan getild. Dus die Buma NL Award heeft nog altijd een mooi plekje bij mij in huis.”
[Bovenstaand artikel is onderdeel van een bredere special in EB Live waarvoor Edgar Kruize van buro33 onder meer ook Daniël Dekker van Sterren NL, Floris Jansen van DINO Music, Robby Langendorf van Cornelis Music en diverse artiesten uit de stal van BERK Music sprak. Dit alles verscheen in de augustus-editie van Entertainment Business en staat inmiddels ook op de website van het vakblad]