Dit weekend viert WiSH Outdoor het 15-jarig jubileum. Voor EB Live verzorgde Edgar Kruize van buro33 een uitgebreide special over het festival.
WiSH Outdoor viert 15-jarig jubileum
door Edgar Kruize
Op 30 juni en 1 en 2 juli viert WiSH Outdoor dat het festival vijftien jaar bestaat. Het evenement op Festivalterrein AA even buiten het Noord-Brabantse Beek en Donk staat bekend om de diverse unieke werelden op het terrein, de brede toegankelijkheid en de extravagante main stage. De 2023-editie moet de beste editie tot nu toe worden, maar tegelijk heeft de organisatie exact die ambitie voor edities die de komende jaren gaan volgen.
Zoals zo veel evenementen die het al langere tijd volhouden, was WiSH outdoor in eerste instantie een passieproject. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot een vaste waarde op de festivalkalender. Juist vanwege de oorsprong is die passie om een zo tof mogelijk feest neer te zetten nog altijd onderdeel van het DNA van WiSH. “We zijn gestart vanuit de ambitie om iets moois voor de jeugd neer te zetten in onze regio omdat we het aanbod voor jongvolwassenen in Laarbeek – waarin de gemeentes Aarle-Rixtel, Beek en Donk en Lieshout zijn samengevoegd – te saai vonden”, zo zegt Tim Klomp Bueters, een van de oprichters van het festival. “We hebben een budget weten te krijgen van de gemeente, hebben vanuit de Rabobank een klein budgetje weten los te peuteren en konden ook Bavaria aan ons binden. Destijds hebben we er nooit bij nagedacht dat we er vijftien jaar later nog steeds zouden zijn.”
‘De ambitie was vooral dat het vet moest zijn en dat we het met voornamelijk lokaal talent wilden organiseren’
“De ambitie was vooral dat het vet moest zijn en dat we het met voornamelijk lokaal talent – zowel op het programma als in de organisatie – wilden organiseren. Na zo’n eerste editie heb je meteen al plannen hoe dingen groter en beter kunnen. Inmiddels zijn we met Bromios een bedrijf dat op professionele basis evenementen organiseert. WiSH Outdoor, met zo’n 10.000 bezoekers op de vrijdag en op de zaterdag en zondag elk 25.000 bezoekers, blijft het vlaggenschip. Maar we doen er inmiddels veel omheen.”
Organiseren op hoog niveau
De ambitie om steeds weer groter en beter te kunnen organiseren, leidde enkele jaren geleden tot een innige samenwerking met de This Is Live Group. Samen met Jasper van de Wouw van dat bedrijf is Tim Klomp Bueters nu projecteigenaar van WiSH Outdoor. “Dat was de eerste jaren best lastig. Niet omdat we lastig samenwerken, integendeel zelfs”, lacht Van de Wouw. “De samenwerking loopt als een tierelier”, voegt Klomp Bueters toe. Van de Wouw: “Het lastige lag wel in het feit dat we direct met de coronacrisis moesten dealen en ons heel erg hebben moeten beraden over hoe we door moesten zetten. Het niveau van WiSH Outdoor ligt heel hoog, maar de realiteit is ook dat het organiseren van een festival steeds duurder wordt, budgetten continu onder druk staan en je het publiek niet wilt teleurstellen. Dus zijn we heel actief bezig geweest met het dusdanig insteken van het evenement, dat we het technisch zo hoogwaardig mogelijk kunnen houden maar dat tegelijk de begroting gezond blijft. Dat is met de 2022-editie uitermate goed gelukt. Door heel conceptueel te denken en het terrein op een slimme manier in te delen, heeft het ieders verwachtingen zwaar overtroffen.”
Internationale trots
Hoewel de reguliere editie nu de vijftiende verjaardag viert, zijn er ook diverse WiSH-varianten georganiseerd. Gedurende corona een kleinschaliger editie op het Bavaria-terrein bijvoorbeeld, maar ook veel grotere in Mexico. Tim Klomp Bueters noemt het een geweldig avontuur dat het WiSH team daar sinds 2015 meerdere keren aan de slag kon.
‘Nog altijd ontvangen we ieder jaar Mexicaanse bezoekers op ons terrein in Beek en Donk’
“We zijn nog steeds heel trots dat we als bedrijf uit Brabant aan de andere kant van de wereld geweldige feesten voor 60.000 bezoekers neer hebben kunnen zetten. Het was tot corona om de hoek kwam kijken ook echt heel succesvol. Die crisis deed ons daar helaas de das om. We hadden 70 tot 80 procent van het budget al uitgegeven toen WiSH Outdoor Mexico plots niet meer door kon gaan. In tegenstelling tot hier, kan je daar kan je niet terugvallen op verzekeringen of overheidssteun. Dat was financieel dus echt een enorme klap, waardoor we daar zo 1-2-3 niet meer terug kunnen keren. Het neemt niet weg dat we bewezen hebben een evenement op wereldniveau te hebben. Nog altijd ontvangen we ieder jaar Mexicaanse bezoekers op ons terrein in Beek en Donk. Die mogen op vertoon van hun paspoort namelijk gratis naar binnen.”
Totaalervaring
WiSH Outdoor wil de bezoekers een gethematiseerde totaalervaring bieden. Avontuur is daarin een sleutelwoord, dat sinds 2022 veel verder is uitgediept. De indeling van het terrein laat zich enigszins vergelijken met dat van een themapark. In het midden de zogenoemde ‘Adventure Avenue’ waarlangs het publiek binnenstroomt en waar helemaal aan de andere kant de Dedicated main stage bovenuit torent. Deze ‘straat’ komt uit op de Central Square, een centrale hub die toegang geeft tot vier individuele werelden. Het op botanische tuinen geïnspireerde The Gardens Of Live biedt drie verschillende area’s en – zoals de naam al aangeeft – veel livemuziek. Het meer industrieel opgetrokken District Overdrive is de wereld voor de liefhebbers van hardstyle. Hier worden dit jaar diverse nieuwe area’s geïntroduceerd. Urban Paradise is een kleurrijke en creatieve wereld met een urban, hiphop- en houseprogramma. La Favela is de wereld met een meer tropisch en techno karakter. Hierbinnen is het populaire open air podium Villa Ananas gevestigd.
‘Zo’n 40 tot 50 procent van de bezoekers is jaarlijks terugkerend’
Van de Wouw: “Door het terrein op deze manier in meerdere ‘werelden’ op te delen, weten we het niveau erg hoog te houden en kunnen we tegelijkertijd heel goed meerdere doelgroepen bedienen. Liefhebbers van bijvoorbeeld één genre kunnen indien gewenst de hele dag in één bepaalde wereld doorbrengen. Maar we merken dat het algemene karakter juist ook heel veel publiek aanspreekt. Die vinden het leuk om overdag bijvoorbeeld Davina Michelle of Suzan & Freek live te zien en als de avond valt te gaan dansen in een bepaalde area, of het nu techno of hardstyle is. Die diversiteit heeft er altijd al in gezeten en het werkt. Zo’n 40 tot 50 procent van de bezoekers is jaarlijks terugkerend. De heel duidelijk gesegmenteerde opzet zoals deze vorig jaar is geïntroduceerd blijkt een schot in de roos. Deze heeft de ervaring voor het publiek nog beter gemaakt.”
Kers op de taart
Klomp Bueters stelt dat er om tot genoemde formule te komen flink geïnvesteerd is en dat de komende jaren op deze formule voort wordt geborduurd. “Waarbij de mainstage ieder jaar opnieuw wordt ontworpen en gebouwd om iedere editie een eigen gezicht te geven. Als je het terugbrengt tot de kern, doet ieder festival in feite hetzelfde kunstje. Je zet artiesten op een podium. Met de beleving maak je als organisator het verschil. De 30 meter hoge en 100 meter brede mainstage speelt daar een belangrijke rol in, onder meer door de eindshows die we volledig zelf ontwikkelen, produceren en uitvoeren. Dat zijn er jaarlijks twee, eentje voor de zaterdag en eentje voor de zondag en elk met een originele boodschap richting de bezoekers. De zaterdag is wat serieuzer, de zondag is inhoudelijk wat meer amicaal. Dat komt omdat traditiegetrouw op zondag hele families welkom zijn op WiSH Outdoor. Wij vinden het dan aan onze stand verplicht om met zo’n ‘andere’ doelgroep ook de eindshow aan te passen, zodat iedereen – ook de mensen die meerdere dagen naar WiSH Outdoor komen – een unieke ervaring heeft. Zo’n eindshow is gewoon de kers op de taart.”
‘Met de beleving maak je als organisator het verschil’
Saamhorigheid
Genoemde familiedag is er eentje die voor de organisatie erg belangrijk is. Commercieel gezien is het wellicht niet de meest interessante dag, maar voor de sfeer en het karakter van het evenement is het onbetaalbaar, stelt Klomp Bueters. “We hebben hier – in alle eerlijkheid ook met het oog op het verkrijgen van een vergunning – in 2007 voor gekozen en we zijn daar nooit meer vanaf geweken. Wat het namelijk ook doet, is dat het de sfeer en saamhorigheid in de directe omgeving verhoogt. Omwonenden en mensen in de regio hebben echt het gevoel hebben dat WiSH Outdoor ook van hen is. Als je heel droog naar de cijfers kijkt haal je op deze manier ook een doelgroep in huis die misschien minder uitgeeft op een dag. Maar dat is niet erg! Natuurlijk hebben we een bedrijf te runnen en moeten we een gezonde omzet draaien. Maar het is ons niet in eerste instantie om die omzet te doen. Het moet nog altijd ‘vet’ zijn, iets bijdragen aan de regio en aan de maatschappij. Als ik op zondag hele gezinnen binnen zie komen, kinderen op de schouders zie en ook weet dat er inmiddels bezoekers van het eerste uur met hun kinderen komen, dan ben ik misschien wel het meest trots. We kiezen niet voor de makkelijkste, wel voor de leukste weg.”
‘Omwonenden en mensen in de regio hebben echt het gevoel hebben dat WiSH Outdoor ook van hen is’
Eigen personeel
Om het festival toegankelijk te houden, worden schappelijke prijzen gerekend, zowel voor de entree als voor consumpties. Ook dit weer vanuit een bijna sociaal te noemen gedachte. Van de Wouw stelt dat WiSH Outdoor objectief gezien een hogere ticketprijs zou kunnen vragen. “Als organisator zetten we steeds weer een extra stap om het mooier, specialer en beter te maken. Zelfs als dat van het netto bedrijfsresultaat afgaat. Je wil gewoon het optimale bereiken. Dat we desondanks de kaartprijs niet significant mee laten stijgen heeft met dat sociale karakter te maken en stiekem ook met de hoop dat de markt zich uiteindelijk wel weer zal normaliseren.”
‘We vinden het belangrijk om zo veel mogelijk expertise gewoon op vaste basis in huis te hebben’
Het sociale karakter uit zich ook in de manier waarop er met personeel wordt omgegaan. Zowel Bromios als This Is Live Group heeft een vaste groep medewerkers en beide bedrijven werken het liefst met zo min mogelijk zzp’ers. “Natuurlijk wordt er naar mate een evenement dichterbij komt wel bijgeschakeld, maar we vinden het belangrijk om zo veel mogelijk expertise gewoon op vaste basis in huis te hebben. Van horeca tot technische productie, wij doen eigenlijk alles zelf. Dat is heel fijn, want je houdt daardoor controle en kan door het juiste personeel aan je te binden als organisatie steeds blijven groeien.”
Dat beaamt Klomp Bueters, die het vooral mooi vindt om te zien dat de focus op lokaal talent die in de begindagen al is ingezet zijn vruchten nog altijd afwerpt. “Misschien vind ik dat wel het mooiste van dit vak. Je ontmoet zo veel mensen die met passie en toewijding werken aan een evenement en je ziet de echt talentvolle mensen enorm tot bloei komen. Veel van de mensen die bij ons stage komen lopen, gaan uiteindelijk voor ons werken. Een van onze jongens draait bijvoorbeeld nu een hele Paaspop-productie. Het is toch geweldig dat mensen met passie voor deze festivalwereld zo hun weg vinden!”
Kwaliteit, service, creativiteit
Voor de toekomst wordt ambitieus vooruitgekeken door het team van WiSH Outdoor. Jasper van de Wouw: “Met WiSH Outdoor willen we met de middelen die we hebben en door deze creatief in te zetten gewoon tot de top 10 van de Nederlandse festivals behoren. Ik ben ervan overtuigd dat we op meerdere facetten al in die top zitten. WiSH als merknaam staat voor kwaliteit, service en creativiteit. Onze bezoekers herkennen dat. De komende tijd willen we de merknaam meerdere keren in het jaar terug laten komen, bijvoorbeeld met een editie aan het einde van het jaar.”
‘WiSH als merknaam staat voor kwaliteit, service en creativiteit. Onze bezoekers herkennen dat’
Tim Klomp Bueters geeft aan dat hij er wel met enige Brabantse bescheidenheid en vooral ook nuchterheid naar kijkt. “Als de afgelopen jaren iets hebben laten zien, is het dat niets vanzelfsprekend is. Ondanks ambitieuze plannen, succesvolle edities en enthousiast publiek. Als organisator leg je elke keer weer je hoofd op het hakblok en dat blijft spannend. Dat gezegd hebbende, hebben we natuurlijk mooie plannen. Niet alleen voor WiSH Outdoor, maar voor alle evenementen die we vanuit ons bedrijf organiseren. Dat kan gaan van kleinere feesten, tot bedrijfsevents voor partijen als Picnic en Coolblue. Als het aan ons ligt groeien we steeds verder door, met name op kwalitatief vlak – vandaar ook de samenwerking met This Is Live Group – en behoren we gewoon tot de beste partijen in ons vakgebied. Een stabiel bedrijf waarin we mensen kunnen opleiden en waarmee we ons vakgebied naar een nog hoger niveau kunnen tillen.”
[Dit artikel verscheen oorspronkelijk in de mei/juni-uitgave van EB Live en op de EntertainmentBusiness.nl website]