In het meest recente nummer van het HuisartsenService magazine staat een interview met Rolf Smeets van het in 2020 gestarte Dutch Medical Food, geschreven door Esther Schulting van buro33.
Rolf Smeets
“De rehabilitatie in de eerstelijn na een ziekenhuisopname is in veel gevallen minstens zo belangrijk als de behandeling in het ziekenhuis. Voeding speelt daarbij een belangrijke rol”
Dutch Medical Food is een internationaal medisch voedingsbedrijf dat is gespecialiseerd in innovatieve, wetenschappelijk onderbouwde voedingsproducten. Het bedrijf is anderhalf jaar geleden gestart, vanuit de ambitie om met de hoogwaardige expertise die in Nederland aanwezig is wereldwijd impact te kunnen maken om ziektegerelateerde ondervoeding te bestrijden, zo legt managing director Rolf Smeets uit. “Ons doel is om oplossingen te bieden voor iedere patiënt.”
Wat was jullie ambitie toen het bedrijf anderhalf jaar geleden werd gestart?
“Met een aantal collega’s ben ik in 2020 Dutch Medical Food gestart. Ons doel is het wereldwijd toegankelijk maken van medische voeding. Voor de start ben ik 23 jaar werkzaam geweest bij Nutricia, waar ik als chief medical officer verantwoordelijk was voor innovatie. Met die kennis – in combinatie met de wetenschap dat er in bepaalde gebieden in de wereld, zoals Azië, een slechte medische voedingstoegankelijkheid is – wou ik ‘meer’ doen. Onze ambitie was, en is, om een mooi bedrijf op te bouwen, waarmee we iets goeds kunnen bijdragen voor de wereldgezondheid. Inmiddels zijn we een internationale speler in de medische voedingsmarkt, met de bewust gekozen naam Dutch Medical Food. Nederland staat wereldwijd namelijk hoog aangeschreven op het gebied van voeding, dus dat was een logische keuze. Onze focus ligt op voedsel voor patiënten met ondervoeding en een lage compliance. Daarmee zitten we nu op twee sporen; een standaard betaalbare range producten en een meer innovatieve productlijn van producten die gepersonaliseerd kunnen worden. Onlangs zijn we een samenwerking aangegaan met Mediq, leverancier van medische hulpmiddelen, om zo een nauwer contact te kunnen opbouwen met voorschrijvers en patiënten hier in Nederland. Zij gaan de distributie verzorgen. Onze samenwerking heeft als doel meer variëteit en flexibiliteit te bieden bij de behandeling van ziektegerelateerde ondervoeding.”
‘Een recente Nederlandse studie laat zien dat 35 procent van de met COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen patiënten acuut ondervoed zijn
Zien jullie door COVID-19 een verschil in vraag naar medische voeding?
“Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ondervoeding en/of overgewicht sterke risicofactoren zijn voor het verloop van COVID-19. Een recente Nederlandse studie laat zien dat 35 procent van de met COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen patiënten acuut ondervoed zijn. Deze patiënten verliezen gedurende het verblijf in het ziekenhuis nog meer gewicht, waardoor uiteindelijk 74 procent van deze populatie een hoog risico loopt op sarcopenie. Een recente wereldwijde wetenschappelijke studie toont aan dat bijna 50 procent van de COVID-19 patiënten in het ziekenhuis ondervoed is en dat voor deze groep patiënten de kans op sterven bijna tien keer hoger is. Het lastige is dat ondervoeding regelmatig niet wordt opgemerkt, omdat zulke patiënten bijvoorbeeld een hoge BMI hebben, of zelfs overgewicht. Inmiddels is echter duidelijk dat er een causaal verband is tussen ondervoeding en het ziekteverloop en sterfte door COVID-19.”
Hoe is jullie productlijn opgebouwd?
“Onze productlijn bestaat uit patiëntgedreven medische voeding, optimaal aanpasbaar aan de persoonlijke behoeften van de patiënt. Zo is onze poederrange ontwikkeld om regulier voedsel te verrijken, maar ook om het te gebruiken als vervanging van de flesjes voeding. Voordeel van een poeder is dat dit op maat kan worden gedoseerd, het langer houdbaar is dan een vloeibare variant en duurzamer, omdat er geen water wordt verplaatst. Vanuit onze ambitie om het gebruik van deze poeders te personaliseren, werken we samen met de ‘Dutch Medical Chef’, die smakelijke en laagdrempelige recepten ontwikkelt waarin onze producten optimaal verwerkt kunnen worden. Samen eten speelt in onze maatschappij tenslotte een belangrijke sociale rol. Daarnaast hebben we een medische voeding met probiotica. Deze gaat onder meer antibioticagerelateerde diarree tegen. Ook kan dit product positieve effecten hebben op luchtweginfecties. Door de relatief recente uitbraak van COVID-19 hebben we nog geen klinische studie kunnen doen naar het effect van onze mix op de betreffende luchtweginfectie. Er lopen inmiddels wel studies met verschillende probiotica. Ons eitwitshot wordt vooral ingezet na een ziekenhuisopname. Zeker een langdurige opname of IC-verblijf maakt dat de spiermassa sterk afneemt en de eiwitbehoefte groot is. Met een shot krijg je 20 gram eiwit binnen. Al naar gelang je situatie en gewicht kun je toe met één of meerdere zakjes per dag.
‘Onze productlijn bestaat uit patiëntgedreven medische voeding, optimaal aanpasbaar aan de persoonlijke behoeften van de patiënt’
Worden alle producten vergoed door de zorgverzekeraars?
“Zeker! Alle genoemde producten worden vergoed met uitzondering van ons vitamine D-supplement. Maar liefst 50 procent van de Europese bevolking heeft een te laag vitamine D-gehalte. Inmiddels wordt ook dit gerelateerd aan COVID-19. Een tekort laat doorgaans een heftiger ziekteverloop zien. Ons product is uniek omdat het een spray is. Op deze manier wordt het snel via het wangslijmvlies opgenomen. De spray is vooral ook goed inzetbaar voor patiënten die last hebben met slikken. Onze producten zijn bijna allemaal halal en koosjer gecertificeerd; geschikt voor iedere patiënt dus.”
Hoe zien jullie de rol van de eerstelijn met betrekking tot voedsel?
“Wat ons betreft is een belangrijke rol weggelegd voor de huisarts in het traject na een ziekenhuisopname. De herstelperiode is er bij uitstek een die de huisarts kan begeleiden, eventueel in samenwerking met een diëtist. De rehabilitatie na een ziekenhuisopname in de eerstelijn is in veel gevallen minstens zo belangrijk als de behandeling in het ziekenhuis. Voeding speelt daarbij een belangrijke rol. Daarnaast dragen onze producten bij om de therapietrouw te vergroten, omdat ze optimaal aanpasbaar zijn aan de persoonlijke behoefte van de patiënt.”
Jullie zijn nu anderhalf jaar bezig, wat zijn de ambities voor de komende tijd?
“Als bedrijf willen we blijven inspelen op de wetenschap en de informatie die voorhanden is en nieuwe producten ontwikkelen. We blijven inzetten op innovatie en personalisatie. We willen een wereldwijde gevestigde speler zijn op het gebied van medische voedingen. Ik kan niet anders zeggen dan dat we er enorm plezier aan beleven patiënten te helpen en tegelijk te genieten van het mooie bedrijf wat we met elkaar hebben neergezet. Daarnaast willen we blijven doorgroeien en inzetten op waar het allemaal mee is begonnen ‘Caring for all’, het toegankelijk blijven maken van medische voeding wereldwijd.”
Dutch Medical Food producten
- S-Core FlexCompact Protein – energie- en eiwitrijke voeding – speciaal ontwikkeld om flexibiliteit en personalisatie aan te kunnen bieden – zowel als drinkvoeding te gebruiken als verwerken in voeding
- S-Core Flex Compact Vegan – vegan energie- en eiwitrijke voeding – speciaal ontwikkeld om flexibiliteit en personalisatie aan te kunnen bieden – zowel als drinkvoeding te gebruiken als verwerken in voeding
- S-Core Flex Compact Protein & Probiotics – energie- en eiwitrijke voeding met toegevoegde probiotica – onder andere om antibiotica-geassocieerde diarree te verminderen
- S-Core Powder – complete voeding – dieetvoeding voor patiënten met (risico op) ziekte gerelateerde ondervoeding
- S-Core Pepti – complete voeding voor dieetbehandeling van patiënten met malabsorptie en/of verstoorde gastro-intestinale functie
- ProtiMedic – eiwitshot – geconcentreerde vloeibare eiwitbron voor het behalen van de benodigde eiwitiname
- MegaDMedic – Vitamine D-spray – Vitamine D3 supplement dat snel wordt opgenomen via het wangslijmvlies
- Omega3Medic – pure hoogwaardige bron van visolie, rijk aan EPA en DHA
- MCTMedic – MCT Olie – makkelijk verteerbare en opneembare vetbron