Suzan & Freek – Als Het Avond Is

Home / Journalistiek en redactie / Suzan & Freek – Als Het Avond Is

Vandaag zijn Suzan & Freek op de eerste plek in de Top 40 terecht gekomen met hun hit Als Het Avond Is. Ze deden er 17 weken over om die plek te bereiken, hetgeen een hitrecord is. Edgar Kruize van buro33 verzorgde eind 2018 in opdracht van Sony Music de artiestenbiografie ten behoeve van de singlelancering. De opdracht was om er een uitnodigende introductie van te maken.

Suzan & Freek – Als Het Avond Is

Suzan & Freek zijn tot hun eigen verbazing uitgegroeid tot een online fenomeen. Eentje die ook de brug naar de offline wereld succesvol heeft weten te slaan, met hun uitverkochte clubtours en optredens op grote festivals. Waar het duo van origine furore maakte met eigen(gereide) covers, is de aanstekelijke eigen single Als Het Avond Is een opvallende volgende stap.

Het verhaal van het muzikale duo Suzan & Freek spreekt enorm tot de verbeelding. Het tweetal vindt elkaar op de middelbare school, waar de liefde voor muziek uitmondt in de liefde voor elkaar. Muziek is een hobby die steeds meer tijd in beslag neemt en vanuit hun basis in de Achterhoek groeit het aantal zalen en locaties waar wordt opgetreden gestaag verder uit het land in. Werk en opleiding brengen Suzan & Freek uiteindelijk richting de Randstad. De liefde voor elkaar en de liefde voor muziek blijven echter onverminderd groot. “We zijn op een gegeven moment puur voor de lol gestart met het opnemen van covers, doe we onder het kopje ‘De Minuut’ op Facebook plaatsten”, aldus Suzan. “Het idee was dat we daardoor misschien wel wat meer optredens zou kunnen krijgen. Als student is een extra zakcentje natuurlijk altijd fijn meegenomen. Het klinkt in deze tijd van sociale media wellicht hopeloos naïef, maar we hadden nooit kunnen bedenken dat het allemaal zo’n vlucht zou gaan nemen.”

Dat het ‘allemaal een vlucht heeft genomen’ is het understatement van het jaar. De Suzan & Freek-versie van Mr Probz’ Nothing Really Matters werd tot verbazing van het tweetal gedeeld door Mr. Probz zelf. “Toen hadden we het idee dat er we op de goede weg waren”, herinnert Freek. “Het aantal volgers nam toe.” De Minuut met OMI’s Cheerleader had enige tijd later een zelfde vliegwieleffect. OMO noemde het ‘the best cover I’ve heard’. Het definitieve duwtje omhoog kwam voort uit de verstilde Suzan & Freek-versie The Chainsmokers’ Don’t Let Me Down. “Wij hebben nooit de liedjes letterlijk nagespeeld, we gooien er altijd een eigen sausje overheen”, zo zegt Susan. “Daarin kunnen we onze creativiteit kwijt. Ook dit was een volledig andere versie dan het origineel, maar The Chainsmokers waren onder de indruk en ook zij deelden de cover.” Voor Suzan & Freek het wisten stonden ze ineens tijdens ADE een award uit te reiken aan het DJ/producersduo dat ze hadden gecoverd. “Het is bijzonder hoe een balletje kan rollen”, lacht Freek. “We hadden echt iets van ‘hoe is dit gebeurd?’, wel heel leuk natuurlijk!” Als vervolgens een boekingskantoor hen vraagt of ze weleens hebben overwogen om op tournee te gaan, is het hek van de dam. Freek: “We hadden zelf geen moment bedacht dat zoiets überhaupt mogelijk was voor ons als ‘internetartiesten’. De eerste tour van zeven shows verkocht stijf uit, een tweede langs grotere zalen verkocht ook goeddeels uit. Inmiddels hebben we ook theatershows gedaan en optredens op festivals als Paaspop, Sgizet, Concert at SEA, Tuckerville en Bierpop.”

De grootste kracht blijkt de manier waarop Suzan & Freek liedjes volledig naar hun hand zetten en daarmee precies de harten van hun fans weten te raken. Door het laagdrempelige karakter van sociale media, is de band tussen Suzan & Freek en de fans heel nauw. “Ik vind het heel bijzonder dat je door het sociale media-contact echt het idee hebt dat je elkaar al heel lang kent. Na afloop van onze shows maken we met iedereen praatjes en vaak gaat het al snel over privédingen omdat je dat via socials van elkaar weet”, aldus Suzan. “Ik ben er trots op dat wij met onze muziek deel van het leven van die mensen hebben kunnen worden. Ons succes voelt ook een beetje als hun succes.” Binnen die groep fans slaan de Nederlandse covers die Suzan & Freek doen erg goed aan. Hun versie van Altijd Wel Iemand (origineel van Is Ook Schitterend!) sloeg in als een bom. “Nederlandstalig past ons heel goed. Je kan gevoelens veel beter tot uiting brengen, mensen staan er anno 2018 veel meer voor open. Vandaar dat we met ons eerste eigen werk heel bewust voor Nederlandstalig kiezen.”

Singledebuut Als Het Avond Is is even emotioneel als aanstekelijk. Een potentiële Nederpopklassieker, die een pakkende popmelodie koppelt aan een direct meezingbaar refrein. “Wij hebben al onze covers ook altijd vanuit onze eigen visie opgenomen. Daarbij lag altijd de focus op een goede melodie en onze stemmen”, zo zegt Suzan. Freek voegt toe dat met het eigen werk die lijn wordt voortgezet. “Onze carrière tot nu toe is ons min of meer overkomen. Wat is er mooier dan doen wat je het liefst doet, met degene die je het liefst bij je hebt? Wij voelen ons enorm gelukkig dat we dit mogen en kunnen doen. Nu is het tijd voor de volgende stap en we gaan hard werken om een toekomst met mooie eigen liedjes waar te maken. Want de liefde voor muziek, blijft bij ons onverminderd groot.”

[foto © Sony Music]

%d bloggers liken dit: